Dlaskův větrník je potravinou Ústeckého kraje

Tisková zpráva – Odborná komise soutěže Regionální potravina 2012 doporučila k ocenění 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje. O tuto značku se letos ucházelo celkem 93 výrobků od 32 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilněji byly zastoupeny kategorie č. 5 Pekařské výrobky včetně těstovin a kategorie č. 3 Sýry včetně tvarohu.

Výrobky hodnotila 8 členná odborná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státnízemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské
komory ČR.

K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2012 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

1) Masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)

Verneřický zauzený šunkový salám – AGROKOMPLEX, spol. s r.o. Verneřice

2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.)

Verneřická papriková klobása – AGROKOMPLEX , spol. s r.o. Verneřice

3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy)

Pastevecký čerstvý sýr – MLÉKÁRNA Varnsdorf, s r.o.

4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)

Smetanový krém BOBÍK s jahodami – Bohušovická mlékárna a.s, Bohušovice nad Ohří

5) Pekařské výrobky včetně těstovin

Cop Českého Švýcarska – Pavlína Ptáčková, Jiřetín pod Jedlovou

6) Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Dlaskův větrník – František Dlask, Varnsdorf

7) Alkoholické a nealkoholické nápoje

Kocour světlý ležák – Pivovar Kocour Varnsdorf, s.r.o.

8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Sušená jablka – SEVEROFRUKT, a.s. , Travčice

9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)

Květový med – Ing. Radek Geletič, Lovosice

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Značku Regionální potravina mají právo výrobci na oceněné produkty užívat 4 roky.

Podrobné informace o soutěži můžete najít webových stránkách
www.regionalnipotravina.cz.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.